Gulvafslibning

Gulvbehandling

Gulvbehandling betegnes også overfladebehandling, efterbehandling eller blot behandling af parketgulve. Den bruges til at bevare en ny renoveret gulv overflade, samt give det et flot og nyt look og patina. Vi er mester i gulvbehandling og vil finde den rette løsning til dig og dit hjem. Skriv eller ring til os for en vurdering af dine gulve og muligheder.

Hvilken gulvbehandling skal man give dit trægulv?

Man kan vælge mellem lak, lud, sæbe eller voks som efterbehandling til dit nye eller nyslebne gulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige teknikker, og lær, hvordan vi gør. Dersom du i samarbejde med gulvmanden vælger gulvbehandling kan der tages hensyn til:

  • Patina
  • Slidstyrke
  • Rengøring
  • Pleje og pasning

De mest benyttede former for efterbehandling er sæbe, lak, olie eller voks. Disse kan fås enten som hvide eller natur. Hvid olie, hvid lak og hvid sæbe er yndede behandlinger.

Hvorfor skal jeg overfladebehandle gulve?

Et ubearbejdet parket- eller plankegulv kan lynhurtigt blive grimt og plettet af væske, snavs og slid. En overflade beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit skal du efterbehandle boligens gulv?

Hvor hyppigt der skal behandles betinges af gulvets brug samt rengøring, pleje og vedligeholdelse. Gulvet må ofte støvsuges og vaskes med rengørings- og plejemidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere herunder.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger efterbehandling?

Når du skal vælge behandling til dit pankegulv eller parket, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på gulvet, dørtrin, trapper og andre steder. Trappetrin slides eksempelvis mere end trægulve.
  • Hvilken træsort gulvet er fabrikeret i.
  • Hvilket udseende du ønsker, at parketgulvet skal have.
  • Uanset hvilken gulvbehandling du ønsker at anvende, må producentens anvisninger følges omhyggeligt for at få et godt og slidstærkt resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

Såfremt et gulv er ny slebet, vil det træde frem som naturligt, lyst og smukt . For at bibeholde det lyse og billedskønne toning, skal der påføres en ludbehandling med lud. Ludbehandling afværger træets naturlige gulning og kan foreslås til alle lyse plankegulve eller parket.

Ludden kan ikke stå alene som overfladebehandling, idet lud ikke beskytter træet. Derved danner ludbehandling kun grundlag for oliebehandling, lakering eller sæbebehandling.

Fordele ved ludbehandling og lud er, at trægulvet får det populære grå hvidlige og lyse sandskurede udseende og patina.

Rengøring med hvidsæbe eller natursæbe. Sæbespåner kan iøvrigt også anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af gulv med en tyktflydende gulvsæbe

Såfremt du har et slidt, rustikt og gammelt massivt plankegulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig god overflade løsning. Det tilfører en flot, naturlig overflade på et nyafslebet parket eller plankegulv. gulvsæben tilfører en robust og slidstærk overfladebehandling, der er let at rengøre, pleje og vedligeholde. For det meste påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Sæbebehandling har været praktiseret som overflade i mange generationer og hundrede år, og giver et naturligt flot look og patina. Det nødvendiggør dog ofte gulvvask, og er ikke så holdbar og slidstærk som olie og lak.

Når trægulvet er afslebet påføres en ludbehandling. Herefter mættes gulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandet sæbe (natursæbe – hvidsæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos malerforretninger, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet plankegulv har blandt andet den fordel, at mærker og hakker i træet kan ’rejse’ sig påny ved gulvvask. Fra da af bliver træet som nyt igen.

Gulvrengøring foretages med en gulvsæbe for at træet uafbrudt er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes 4 – 5 gange med en ekstra fed blanding inden anvendelse. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning eller tørmopning. anvend aldrig affedtende midler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Vil du efterbehandle dit gulv med olie, vil gulvmanden bruge hærdende olie. Hærdende olie er iblandet en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en hård og holdbar overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie giver træet en dyb, flot og honningfarvet efterbehandling. Hvidolie giver træet det eftertragtede og smukke look, hvor naturolien udståler en varm farve.

Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse trægulve, til at intensiver det hvide look. Gulvolie giver trægulvet en pæn silkemat overflade, som er ganske modstandsdygtig over for slid og smuds.

Olie og oliebehandlingen giver en meget slidstærk gulvoverflade, som er let at opfriske og vedligeholde på områder med meget slid, blandt andet ganglinjer og rundt om spisebordet. Få en snak med din gulvspecialist eller os, så er du sikker på at få den rette oliebehandling til dit træværk.

Fordele ved olie er, at hakker og ridser let kan fjernes ved fugt eller damp. Herved rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring foretages med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede parketgulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både vedligeholder, plejer og rengør ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakering tilfører en slidstærk behandling i halvblank, mat eller blank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny lak inden det gamle laklag slides væk. Et lakeret gulv kan for det meste holde i en hel del år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor lang tid et lakeret gulv holder, betinges af sliddet samt hvilken type lakering der er brugt. Et lakeret trægulv er forholdsvis modstandsdygtigt over for snavs og fugt , men vand og spildte væsker bør dog tørres væk. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af trægulve. Alle fagfolk benytter vandbaseret lak som er slidstærk, mat og miljøvenlig.

Fordelen ved lak er, at man får en meget robust efterbehandling, som er nem at vedligeholde, pleje og rengøre.

Rengøring foretages med et ph-neutralt og universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som overhovedet muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxymaling

Kun få vil male et helt nyt eller nyafslebet gulv, fordi træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget skadede gulve kan maling derimod være en praktisk og smuk gulvmulighed.

Til trægulve med almindelig benyttelse, som f.eks i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større robusthed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til som f.eks et vådrum eller køkken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes